keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Suklaanruskea tunika

Jos ette vielä tienneet, niin olen maailman laiskin ompelemaan saumoja! Saumojen ompelu on suorastaan myrkkyä. Siksipä siihen hommaan piti keksiä ratkaisu. Ja mitä tekee insinööri? Ottaa Ullan ylösalaisneuleen ohjeen, säätää omiaan, laskeskelee silmukoita, mittailee, sovittaa ja keksii tylsyyksissään vähän kuvioita.

Lopputuloksena on neule, jossa ei ole sauman saumaa ja vaate on käyttövalmis, kun langanpäät on päätelty. Kehitystyötä on toki vähän pitänyt tehdä tähän mainioon perusohjeeseen, mutta kuvioita säätämällä tällä ohjeella voi tehdä ihan mitä vaan. Tämän tekniikan opeteltuani en perinteiseen tapaan ole enää puseroita, takkeja tai tunikoita sitten tehnytkään... Tässäpä olisi yksi näistä tuotoksistani eli suklaanruskea tunika.Tunika


Malli: oma, neulottu ylhäältä alas
Lanka: Menita Silk Dream
Menekki: 400 g eli 8 kerää
Puikot: 5 mm Knit Pro


Silmukoita loin kaulukseen S-koon mukaan (vaikka todellakaan en ole kokoa S)! Silmukat luotuani jatkoin etu-ja takakappaleissa sileää oikeaa. Hihat tein 4 oikein 2 nurin ja joka 4. kerros tekaisin niihin palmikon kierron. Kun etu-ja takakappaleen leveys oli riittävä, erottin hihat omille puikoilleen, neuloin niihin muutaman kerroksen ja päättelin silmukat. Knit Pron pyöröpuikot vaihtopäineen, kaapeleineen ja stoppareineen ovat oiva apu tällä tekniikalla neulottaessa. Välillä poimin kaulukseen silmukat ja kudoin kauluksen 2 oikein 2 nurin joustinneuletta.

Hiha, raglan-sauma ja kaulus


Etu- ja takakappaleessa jatkoin sileää oikeaa neuletta pyörönä. Homma kävi vähän tylsäksi, joten aloin väsäämään palmikoita. Sovittelin tunikaa työn edistyessä ja tuumailin, jotta lantion kohdalla pitää lisätä vähän silmukoita ja muutenkin voisi helmaa keventää. Niinpä lopetin palmikon teon ja vaihdoin palmikot pitsineuleeseen. Lanka alkoi osoittamaan loppumisen merkkejä, joten päättelin silmukat eli tunikasta tuli juuri niin pitkä kuin lankaa riitti.

HelmakuviotTämä tunika on monesti päivänpelastaja, kun paitapuserot ovat odottamassa silitystä, joka muuten sekään ei ole mielipuuhaani (saumojen ompelun lisäksi). Silitysraudan on meidän perheessä isäntä saanut isänpäivälahjaksi!
Tämä tunika on ahkerassa käytössä ja mukava päällä, pehmeä ja helppohoitoinen. Ja väri, se on ihanan suklainen!


7 kommenttia:

 1. Kaunis tunika! Minä myös inhoan saumojen ompelua ja langan päättelyitä... Siksi mm. itse raidoittavat sukkalangat on ihana keksintö:)
  Silitysrautaan meillä tarttuu isäntä useammin kun minä;)

  VastaaPoista
 2. Kannattaa kokeilla tuota Ullan ohjetta, se on helppo tehdä ja soveltaa! Ja niissä itseraidoittuvissa on monesti niin ihania värejäkin, ettei itse keksisikään yhdistellä :-)

  VastaaPoista
 3. Voi että on nätti! Pitäsiköhän sitä Ullan ohjetta kokeilla, vaikka mä tykkään saumojen ompelusta. Neuleen tekeminen kappale kerrallaan tuntuu mukavalta kun tulee valmistumisen tunne joka kerta kun joku osa tulee valmiiksi. Pyöröillä tekeminen on vaan loputonta puuduttavaa ympyrää.
  Muutama vuosi sitten ennen yksi juhlia Blogikuvaaja Karvinen kysyi omistanko silitysraudan vai pitääkö hänen tuoda oma rautansa meille paidan silitystä varten! Omistan kyllä, mutta hän ei ollut koskaan nähnyt mun käyttävän sitä...

  VastaaPoista
 4. IHANA tunika!
  Kopsaan tähän suoraan Maikille laittamani avuttoman selvityksen siitä linkityksestä:

  Eli siellä Bloggerin kommenttilootassahan on "Valitse henkilöllisyys" kirjoitetun kommentin alapuolella. Normaalistihhanesim. mulla on valittuna ensimmäinen kohta ja siinä lukee Mammutti. Nyt valitaankin se toiseksi alin "nimi /url osoite" kohta ja siihen laitetaan osoitteen kohdalle linkki siihen postaukseen, josta halutaan linkittää. Eli ihan normaali linkitys maalaamalla postauksen osoite. Mulla meni toistapäivää tajuta, miten toimii, kun Seijasisko tätä ehdotti ja ensin tajusin sen Vuodatuksen blogeissa ja vasta pitkän ihmettelyn jälkeen tajusin kokeilla Bloggerissa. Kysy, jos ei selvinnyt tällä epäselvällä selostuksella.
  Laitan (tai ainakin yritän) linkittää tämän suoraan siihen HHV-postaukseen.
  Jos ei tästä selvinnyt, niin ilmoittele, niin yritän keksiä, miten neuvoa...

  VastaaPoista
 5. En onnistunut tässä linkittämään suoraan nimestäni. Mutta mun kommenttilootassa se on helppoa, tai ainakin helpompaa...

  VastaaPoista
 6. Ihana idea tuo että palmikot vaihtuvat pitsineuleeseen, tosi kaunis tunika!

  VastaaPoista
 7. Tosi hyvännäköinen! Tuollaisella ohjeella olisi varmasti menekkiä Ravelryssa.

  VastaaPoista