torstai 9. toukokuuta 2013

Poncho ja kuinka sen tein


Se on kevät ja edelleen vähän virkkuuttaa. Olen jo useamman samanlaisen ponchon tehnyt ja tässäpä taas yksi.Malli Pitsiponcho, oma säätö
Lanka Viking Bjørk, 90% puuvilla, 10% merinovilla
Menekki 165g
Koukku KnitPro SoftGrip 4,0mm

Ohjetta tähän ponchoon on kovasti kaipailtu, mutta kun en yleensäkään mitään ohjeista tee, niin enpä niitä sitten oikein osaa kirjoitellakaan. Nyt kerron kuvien kera kuinka tämän ja muut ponchot olen tehnyt.

Ponchon voi siis tehdä langasta kuin langasta, mallikertojen määrä vaan muuttuu langan paksuuden mukaan. Tämän ponchon tein Viking Bjørk -langasta, joka on sport paksuinen lanka (50g=150m). Lopussa on kaava sille, miten ponchon koon voi muuntaa sopivaksi niin ohuemmalle kuin vähän paksummallekin langalle.

Lyhenteet:  kjs= ketjusilmukka
                  ps= piilosilmukka
                  p=pylväs
 
Aloitusketjuun tein silmukoita sen verran, että sen saa mukavasti vedettyä pään yli. Tässä aloitusketjuun on tehty 126 kjs. Sulje renkaaksi ps:llä
 
1. kerros

Virkkaa 3 kjs, 3 p, 1 kjs. Jätä 2 silmukkaa väliin ja tee samaan silmukkaan 1 p, 3 kjs ja 1p.

                                    Kuva: 1 krs alku

Poncho levenee keskeltä edestä ja takaa. Tee  ponchon takakappaleen levennystä varten 1kjs, jätä 2 silmukkaa väliin ja tee samaan silmukkaan 1 p, 3 kjs, 1 p, 3 kjs ja 1 p. Virkkaa sitten toinen sivu valmiiksi seuraavasti; *1 kjs, jätä 2 silmukkaa väliin, 4 p, 1 kjs, tee samaan silmukkaan 1 p, 3 kjs ja 1 p*, toista *-* 5 kertaa. 1 kjs, jätä 2 silmukkaa väliin 4 p. Tämän jälkeen tehdään etukappaleen levennystä varten 1 kjs, jätä 2 silmukkaa väliin ja tee samaan silmukkaan 1 p, 3 kjs, 1 p, 3 kjs ja 1 p. Tee toinen sivu loppuun *1 kjs, jätä 2 silmukkaa väliin, 4 p, 1 kjs, tee samaan silmukkaan 1 p, 3 kjs ja 1 p*, toista *-* 4 kertaa.  Sulje kerros ps:llä.


                                   Kuva: Takakappaleen keskikohta, josta poncho levenee

2. kerros

Virkkaa 2 ps siirtyäksesi pylväsryhmän keskelle. Tee 4 kjs, 7 p edellisen kerroksen kjs-kaareen, 1 kjs, 1 p edellisen krs:n pylväsryhmän keskelle, 1 kjs. Sitten takakappaleen levennykseen 7 p edellisen kerroksen ensimmäiseen kjs-kaareen ja 7 p toiseen kjs-kaareen.


                                   Kuva: Takakappaleen keskikohta

Virkkaa sitten *1 kjs, 1 p edellisen kerroksen pylväsryhmän keskelle, 1 kjs, 7 p edellisen kerroksen kjs-kaareen* toista *-* kunnes saavut etukappaleen keskikohtaan. Tee levennys samoin kuin takakappaleessa. Jatka kerros loppuun ja sulje ps:llä kolmanteen kjs:ään.


                                   Kuva: Toisen kerroksen sulkeminen

3. kerros

Virkkaa 6 kjs, 1 p samaan silmukkaan, *1 kjs, 4 p edellisen kerroksen pylväsryhmään (ks. kuva alla), 1 kjs, 1 p, 3 kjs, 1p 1 kjs

                                    Kuva: 3. kerroksen alku

Sitten saavutaankin takakappaleen levennyksiin. Virkkaa 4 p edellisen kerroksen pylväsryhmään 1kjs, 1 p, 3 kjs, 1 p samaan silmukkaan, 3 kjs ja 1 p samaan silmukkaan, 1kjs ja 4 p edellisen kerroksen pylväsryhmään (ks. kuva alla).

                                   Kuva: Takakappaleen keskikohta

*1 kjs, 1p, 3 kjs, 1 p edellisen kerroksen pylvääseen, 1 kjs, 4 p edellisen kerroksen pylväsryhmään* *-* toista kunnes saavut etukappaleen keskikohtaan. Tee se samoin kuin takakappaleessakin. Jatka kerros loppuun ja sulje krs ps:llä
 
4. kerros

4. kerros virkataan kuten 2. kerros, mallikertoja toki on enemmän. Eli ponchossa toistetaan kerroksia 2 ja 3, kunnes ponchon koko on mielestäsi sopiva. Mallikertojen määrä lisääntyy joka kerroksella.

                                   Kuva 4.kerroksen alku

Tältä siis pitäisi  keskikohdan näyttää, kun olet saanut ponchon valmiiksiEsim. 1:  Gjestal Bris, 50g = 100m, virkkuukoukku 6mm. Virkkasin aloitusketjuun 90 kjs ja sivulle tulee yhteensä 5 kpl 4 pylvään pylväsryhmää

                                          Kuva: Gjestal Bris

Esim. 2: Gjestal Spire 50g = 225m, virkkuukoukku 4mm. Aloitusketjuun silmukoita tulee 144 kjs ja yhdelle sivulle tulee yhteensä 8 kpl 4 pylvään pylväsryhmää.

                                          Kuva Gjestal Spire

Ponchon voit tehdä minkä paksuiseta langasta tahansa. Virkkaa aloitusketjuun silmukoita sen verran, että saat sen mukavasti vedettyä pääsi yli. Alla on taulukko, kuinka monta ketjusilmukkaa aloitusketjuun virkataan ja kuinka monta 4 pylvään pylväsryhmää sivulle tulee ensimmäisellä kerroksella. 

Aloitusketjun kjs:t 72 90 108 126 144
Pylväsryhmien lkm 4 5 6 7 8

Jos ja kun virheitä selostukseen vielä jäi, niin kommentoikaa, korjailen tarpeen mukaan pahimpia virheitä. Mukavia virkkaushetkiä!

10 kommenttia:

 1. wow!!

  hienosti kirjoitettu!!! ehkäpäs käyn heti etsimään lankaa, tekis mieli heti kokeilla. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeesta. Tätä olen odottanut, Jossakin vaiheessa toteutan. Ehkä kuitnekin vasta sitten kun tullaan takaisin Suomeen kesäkuussa.

  VastaaPoista
 3. Sattuipa jännästi, useamman huivin tällä ohjeella tehtyäni pähkäilin että voishan sitä tehdä ponchonkin samalla mallilla. Aloitin sitten tänään puolilta päivin ponchon, silmukkamääräkin minulla on sama, lankana Florican jämiä kun jämäblogissa pyörin.
  Keltainen aloitusmytty näkyy Kiisseli2-blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alunperin idea lähti siitä, kun virkkasin elämäni ensimmäisen huivin, joka muuten oli juuri tuo South Bay Shawlette. Tykästyin malliin ja kehittelin sitä eteenpäin. Ponchoahan ei virkata edestakaisin vaan pyöritään ympyrää, joten piti sitten vähän säätää pylväiden ja ketjusilmukoiden määrää ja jo kolmannen ponchon sainkin mielestäni onnistumaan ;-)

   Poista
 4. Wau! Ihana on,ja vielä kerrot kuinka se tehdään! Kiitos,tuota pitää kokeilla :)

  VastaaPoista
 5. Ihana poncho ja kiva, että on ohjekin, jos innostuis kokeileen :)

  VastaaPoista
 6. Tää ohje on ihan huippu, pakko oli heti testata ja äitee tilas samanmoisen. =) Kiitos siis tästä! Ja lukijaksikkin vihdoin pääsin. Monesti sun blogiin eksyny toisten kautta, mutta aina jääny se liittyminen, mut nyt sekin tehty. =)

  VastaaPoista
 7. Poncho virkattu! Hyvä oli tuo sanat+kuvat- ohje, kuvasta saattoi tarkistaa, että miten se menikään. Tein Novitan Miami-langasta 90 aloitussilmukan mukaan. Väreinä tumma ja vaalea lila+vähän valkoista. Orvokkiponcho <3 t.atzalea

  VastaaPoista
 8. ...Tein myöskin ponchon ohjeellasi,mutta muutin sitä sen verran, että tein olkapäille "hihat"...Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 9. Nyt täytyy minunkin kokeilla tuota ponchon ohjetta, kävin eilen Oulun liikkeessä ja vahingossa silmiini osui tuo poncho ja kun liikkeeseen sitä varten menin, että ostan langat johonkin huiviin tai lyhythihaseen puseroon niin tuohan on ehdoton ja vielä sattu löytymään oikea värikin ja tietysti mukaani tarttui muitakin lankoja, kiitos ihanan kauppiaan joka antoi myös osoitteen, ei ku virkkaamaan!

  VastaaPoista