perjantai 2. syyskuuta 2011

Käpälänlämmittimiä

Pitkästä aikaa ajattelin puurtaa parit lapaset, niitä kun aina tarvitaan  :-)

Muistan ensimmäisen kesän, vuosi oli muuten 2006, kun tänne Oulun seudulle muutettiin. Kesäkuun alussa töihin pyöräillessä käytin lapasia ja tuumailin, että koskahan näistäkin voi luopua. Matkaa työpaikalle oli silloin noin 20 kilometriä. No, ennen juhannusta tarkeni ilman. Saapui heinäkuu ja heinäkuun loppu ja ensimmäiset hallayöt. Minulta reppanalta meinasi päästä itku, kun aamulla töihin pyöräillessä ensimmäisen kahden kilometrin jälkeen näpit olivat aivan jäässä! Lapasia tai hanskoja en heinäkuun helteiden jälkeen ollut tajunnut ottaa mukaan. Hätä keinot keksii ja kaivoin repustani vaihtosukat ja laitoin ne käsiin. Silloin tuumailin, että olikohan sittenkin vikatikki tulla tänne pohjan perukoille, vuodessa kun ei semmoista kuukautta ole, että ilman käpälänlämmittimiä pärjäisi. No, nykyään olen jo sopeutunut ja kaiken lisäksi kuljen autolla työmatkat ja näin pärjäilen pitkälle syksyyn ilman lapasia. No, tämä oli pitkä johdatus siihen, että lapasentarve saattaa iskeä pyytämättä ja yllättäen.

Tähän omaan KyJy-projetiini kuuluu myös lapaset, itseasiassa kaksin kappalein ja tällä viikolla iltapuhteina tein molemmat valmiiksi.

Ensin valmistuivat mustat Peru-LapasetMalli: Oma säätö
Lanka: Katia Peru
Menekki: 90g
Puikot: 6,0 mm sukkapuikot

Jo kevättalvella tyttäreni pyysi mustia paksuja palmikkolapasia, mutta enpä vain silloin saanut niitä aikaiseksi. Nyt olen sitten jopa etuajassa lapaskautta ajatellen, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Lapaset tein siten, että loin 30 silmukkaa ja kämmenen selkäpuolelle tein paksun tuplapalmikon ja tikuttelin menemään. Peukalon tein kiilalla ja lapaselle parin ja avot homma on valmis.


Toiset lapaset ovat myös palmikkoa ja nekin ihan omaa designia. Malli muotoutui lopulliseen kuosiinsa alkuviikosta tyrnipensaan juurella. Sitten ei kun toteuttamaan ja tämmöiset niistä sitten tuli
Malli: Oma säätö
Lanka: Drops Merino Extra Fine
Menekki: 71g
Puikot: 4,0 mm sukkapuikotNäistä lapasista tykkään ja mielestäni kuvio on aika onnistunut, vaikka olen sen itse pähkäillyt. Luulenpa, että nämäkään lapaset eivät ehdi omaan käyttöön jäädä ja siksi ajattelinkin tehdä vielä toiset samanlaiset, jos vaan muistan miten palmikot pyörittelin ;-) Olisi varmaan syytä kirjoitella joskus ohjeita muistiinkin ... mutta mikään ei insinöörille ole vaikeampaa kuin dokumentointi ...

15 kommenttia:

 1. Kauniita lapasia, varsinkin nuo alimmaset ovat mun mieleen :)

  VastaaPoista
 2. Lapaslinjalla tässä itse kukin. Itse asuin Oulussa 90-luvun alussa ja kyllä siellä oli aina kylmä! Lapasia tarvittiin. Kauniit palmikkokierrot sinulla.

  VastaaPoista
 3. Kauniita käpälänlämmittimiä on täällä valmistunut:)

  VastaaPoista
 4. Molemmat on niin kauniita! Mie sitten jaksan ihailla näitä palmikkoneuleita. Itelläni ei onnistu kuin mahollisimman yksinkertainen palmikko ja sekin ohjeen kanssa kieli keskllä suuta... :)

  VastaaPoista
 5. Tosi kauniit lapaset, varsinkin nuo alimmaiset. Hieno kuvio, joka varmasti kannattaa laittaa talteen.

  VastaaPoista
 6. Kauniita ovat molemmat! Hassua kun heti tunnistin Perun kuvasta vaikka en vielä ollut lukenut tekstiä:-) Taitaa olla sullakin niin, että parhaat ideat syntyy kun touhuaa jotain. Palmikko on tosi kaunis!
  Jaaha - nyt selvis syy siihen miks mullakin jää moni asia kirjoittamatta muistiin:-)

  VastaaPoista
 7. Aivan ihania lapasia olet tehnyt!

  VastaaPoista
 8. Kauniit lapaset molemmat! Noiden vaaleanpien palmikoita aloin katsella, et saisko kuvasta laskettua mallin...

  VastaaPoista
 9. Kauniita lapasia. Tuo vaaleiden lapasten kuvio etenkin.

  VastaaPoista
 10. Ihania palmikkolapasia. Tykkään molemmista kovasti . Näistä voisi saada vaikka inspiraation kun en yleensä ole mikään innokas lapasten neuloja..

  VastaaPoista
 11. Onpa erityisen hieno kuvio noissa vaaleammissa! Kyllä kelpaa käpäliä lämmitellä niissä.

  VastaaPoista
 12. Hienoja lapasia olet suunnitellut ja toteuttanut. Ihanuuksia :-)

  "Pakko" vielä kommentoida: olen koulutukseltani insinööri JA tekninen dokumentoija. Ja näitä hommia on myös tullut tehtyä, että ei mikään ihan mahdoton yhdistelmä :-)

  MaryAnn

  VastaaPoista