torstai 31. lokakuuta 2013

Ne täydelliset kantapäät!!!


No, nyt ne on sitten tehty, siis ne täydelliset kantapäät! Kas tässä



Aloitetaanpa alusta. Opettelin viime syksynä tekemään sukkia varpaista varteen ja aika lailla yrittämistähän se on sitten ollutkin. Kantapään säätämisessä on kulunut verta, hikeä, kyyneleitä ja on siinä muutama ärräpääkin saattanut lipsahtaa. Ensimmäinen kantapääviritelmäni oli ranskalainen lyhennetyin kerroksin, mutta siitä tuli ruma. Siis ihan susiruma, vaikka se jalkaan istuukin. Sittemmin olen yrittänyt tehdä ranskalaista vahvistettuna, mutta en niin kauhean innostunut siitä ole ollut. Tämä varmaankin johtuu siitä, että olen vähän perfektionisti oman kutomisjälkeni suhteen ja varsinkin lyhennetyt kerrokset vahvistetulla kantapäällä eivät ole silmiäni hivelleet. Vähän tuppaa silmukat jäämään löysäksi ja minä kun en ole semmoisiin tottunut. Jos joku ei tiedä tahi muista, niin käsialani on aikamoisen tiukka ja löysät silmukat niin ollen minulle lähes tuntematon käsite.

No, tein minä tiimalasikantapäätkin, mutta se silmukoitten nuljauttelu ja ylenmääräinen kuljailu ei suoraviivaiselle luonteelleni sovi. Tiimalasikantapään tekeminen on mielestäni vähän niinkuin laiskan hommaa, kun siinä ei edes kiilaa tehdä. Eikä semmoiset sukat kunnolla edes jalkaani istu tai sitten yksinkertaisesti olen vain tottunut parempaan.

Olen minä kokeillut tehdä myös hollantilaiset kantapäätkin nurinniskoin. Niitä tehdessä meinasi pienen ihmisen aivot nyrjähtää, mutta hyvät niistä loppu viimein tuli, ei mitään sen suurempaa vikaa, mutta kun sitä pitää aina päästä vähän säätämään. 

Aikani tehtyä erilaisia versioita ranskalaisesta kantapäästä aloin miettiä, miten tämänkin voisi tehdä vähän mielekkäämmin ja miksei samalla myös helpommin. Kantapään kehitystyöni eteni sen verran, että keksin tehdä vahvistetun kantapään joustinneuleena siten, että joka toinen silmukka kudotaan oikein ja joka toinen nurin ja joka toisella kierroksella oikeat silmukat nostetaan kutomatta ja nurjat kudotaan edelleen nurin. Tämä neulos kun joustaa hyvin, joten kokeilinpa yksinkertaisesti vaan jättää lyhennetyt kerrokset tekemättä ja avot ei ensimmäisellä, mutta toisella yritttämällä sitten syntyivätkin ne ihan täydelliset kantapäät! Nämä kantapäät on siis helppo tehdä, ei konstailuja ei nuljauttelua eikä lyhennettyjä kerroksia. Yksinkertaista ja kaunista ja mikä parasta, kantapää istuu hyvin ja kaiken lisäksi on omissa silmissäni ihan nättikin! Siis se täydellinen kantapää!
 



Olen tosi tyytyväinen näihin juuri syntyneisiin kantapäihin, mutta entäs sitten itse sukat. Lanka on yksi parhaimmista ja kestävimmistä ohuista sukkalangoista eli Zitronin Trekking XXL:ää



Malli Sukat varpaista varteen, oma säätö täydellisine kantapäineen
Lanka Zitron Trekking XXL
Menekki 68g
Puikot KnitPro Karbonz 100cm pyöröt 2,75mm

Ei tästä kuitenkaan ihan täydellinen sukkapari tullut. Raidoitus ei näissä sukissa mennyt kohdilleen, joten joudun vielä harjoittelemaan tätä sukantekohommaa. Tekeillä on siis tälläkin hetkellä sukkapari tai oikeastaan kaksi ja sivutuotteena syntyy toivottavasti ohjekin. Tässä kohtaa tulee mieleen, että ei ole ihminen koskaan valmis, ei.

No, nämä erinomaisesta langasta tehdyt sukat täydellisine kantapäineen ja epätäydellise raitoineen menivät isälleni isänpäivälahjaksi. Toivottavasti sukat kelpaavat vaelluskäytöön Lapin kairaan.


8 kommenttia:

  1. Kauniit sukat ja erittäin mielenkiintoisen näköinen tuo kantapää! Tekisi kyllä mieli itsekin kokeilla, miten tuollainen kantapää syntyy...

    VastaaPoista
  2. Hyvää kehittelyä! Olen tehnyt varpaista aloitettuihin sukkiin ranskalaisen kantapään omalla tavallani (en tiedä miten se oikeasti kuuluisi tehdä) ja tykkään siitä tavasta. Viimeisiin yritin tehdä vahvistettua kantapäätä niinkuin kääntäen, mutten siinä ihan onnistunut. Olen järkeillyt sitä uudelleen ja seuraaviin kokeilen vielä, tosin tähän väliin tuli muuta tärkeämpää. Jotenkin on hauska yrittää kokeilla välillä ominpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se pitää mielenkiinnon yllä kun itse aina välillä kokeilee erilaisia juttuja. Joskus sitä onnistuu, joskus taas ei, mutta ainahan voi purkaa ja aloittaa alusta.

      Poista
  3. Nuo on kyllä niin syyssukat kuin olla ja voi.Ihanat värit. ja oikein näpsäkän mallinen on kantapääkin. Tuota pitäis kyl kokeilla tehdä.

    VastaaPoista
  4. Näyttää hyvältä!

    Paljonko sinulla on tuossa kantapäässä silmukoita? Ja olet siis jatkanut kantapään silmukoita yhtään vähentämättä kunnes kiilakavennuksetkin on tehty? Ymmärsinkö oikein? Voisin kokeilla. ;o) (Vaikka mä itseasiassa tykkään just lyhennetyistä kerroksista ja muista kommervenkeistä..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kantapäässä silmukoita 29, joita siis kudon vahvistettuna. Lisään molemmissa reunoissa silmukan joka toisella kierroksella, mutta kudon lisätyillä sileää. Kantapään silmukoita olen jatkanut yhtään vähentämättä eli oikein ymmärsit. Lyhennetyt kerrokset on ihan jees, mutta jos kantapäätä kutoo vahvistettuna, niin tarkka silmäni erottaa rajakohdan.

      Poista
  5. Kauniit sukat ja hyvä, kun sait kehiteltyä just sen oikean kantapään. Minullakin on vähän niinkuin omat nuotit: http://hepsi.vuodatus.net/lue/2012/09/riemunkirjavaa-perunalaariin-gaudy-socks-to-sock-harvest. Vahvistettuna teen useimmiten nykyään taas kantapään ja aloitan vahvistetun neuleen samalla kun aloitan ne lyhennetyt kerrokset. Seuraavalla kerralla aloitan jo silloin, kun aloitan kiilalevennykset, koska sieltä pohjasta minun sukkani kuluvat. =)

    VastaaPoista
  6. Kiitos kivasta ja helposta Pitsimyssy ohjeesta. Se on nyt tehty.
    http://kristiinansilmukat.blogspot.fi/2013/11/pitsimyssy-tytolle.html

    VastaaPoista